Przychodzę do Was z obiecanym przepisem na tofu z jarmużem, marchewką, ananasem i makaronem udon. Idealny pomysł na obiad w stylu azjatyckim. To jeden z naszych ulubionych przepisów, częstujcie się!
Składniki na tofu z jarmużem, marchewką i ananasem:
- Tofu naturalne: 200g
- Marynata: Sos sojowy (łyżeczka), sos ostrygowy (łyżeczka), sos rybny (łyżeczka), olej sezamowy (łyżeczka) Ilości mogą być mniejsze, zależy od Twoich preferencji smakowych.
- Jarmuż, 100g
- Marchew, 50g
- Ananas, 100g świeży lub z puszki
- Cebulka czerwona ½ sztuki
- Fasola szparagowa, 100g
- Czosnek, 1 ząbek
- Chili świeże, ½ szt.
- Świeży imbir około, 5g
- Makaron azjatycki udon około, 170g
- Olej rzepakowy, olej sezamowy
Sposób przygotowania:
- Odsącz tofu, pokrój w plastry, wysmaruj składnikami marynaty, odstaw na 2 godziny, a nawet całą noc do lodówki. Dzięki temu tofu przejdzie smakami marynaty. Tofu przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut.
- Następnie fasolkę szparagową umyj, przytnij końce i przekrój na pół. Po czym zblanszuj, czyli wrzuć do gorącej się wody i ostudź.
- Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka. Ananasa w kostkę. Jarmuż umyj, wytnij grube łodygi, pokrój na mniejsze listki. Czosnek i imbir posiekaj.
- Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju rzepakowego i łyżeczkę oleju sezamowego na patelnię wrzuć cebulkę, czosnek, imbir. Następnie dodaj marchew, zblanszowaną fasolkę, na samym końcu jarmuż i ananas i chili podsmaż wszystko około 2-3 minuty. Na koniec przypraw sosem pozostałym z marynaty fofu.
- Ugotuj makaron udon, aldente około 3-5 minut. (Zależy od grubości). Następnie makaron odcedź i nie przelewaj wodą, połóż na jednej stronie talerza, obok wyłóż warzywa, a tofu u góry. W rezultacie pyszne tofu z jarmużem, marchewką i makronem udon jest już gotowe. Z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych. Smacznego!
Dodatkowo, jeżeli szukasz innego pomysły na tofu w stylu azjatyckim, koniecznie zajrzyj do przepisu poniżej. Smacznego!