Proste domowe tosty mogą stanowić idealny zbilansowany posiłek. Ważne, aby były przygotowane z dobrej jakości składników. Do ich przygotowania można wybrać pieczywo pełnoziarniste, graham . Dodatkiem może być lżejsza mozzarella, ser feta, dobrej jakości wędlina i warzywa. Dziennie powinniśmy dostarczać około 400g warzyw, dlatego warto spożywać je przy każdym posiłku, porcja powinna wynosić od 80-100g.
Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą, porcja dla dwóch osób:
- Chleb graham, 240g/4 kromki
- Mozzarella light, 125g/1szt.
- Gotowe pesto z bazylii, 40g/2 łyżki
- Pomidory, koktajlowe, 200g
Sposób przygotowania:
- Pieczywo dokładnie wysmaruj gotowym pesto z zielonej bazylii. Możesz przygotować domowe pesto lub skorzystać z gotowego pesto. Obecnie na rynku znajdziesz już kilka dobrej jakości produktów.
- Następnie przygotuj mozzarellę, pokrój ją w cienkie plastry.
- Później pomidorki pokrój w połówki lub w paseczki.
- Na pieczywo wysmarowane pesto z zielonej bazylii, połóż pomidorki i plastry mozzarelli. Przykryj drugą kromką chleba.
- Tak przygotowane kanapki opiekaj w opiekaczu kilka minut. Podawaj z pomidorkami na boku lub innymi ulubionymi warzywami. Staraj się pilnować jedynie porcji warzyw, aby wynosiła od 80-100g.
Zobacz nasze inne pomysły na pyszne i pożywne śniadania ! Gofry ziemniaczane z twarożkiem i warzywami Marchewkowe placuszki z cytrynowym jogurtem
Śledź nas na Instagramie Oznacz nasz profil, gdy gotujesz z nami!