Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na krem z pieczonych buraków. To aksamitne połączenie smaków, które Was zaskoczy!
Krem z pieczonych buraków, składniki:
- buraki średniej wielkości, 5 szt.,
- rosół drobiowy ok. 1,5 litra
- awokado, 1 szt.
- limonki, 2 szt.
- połowa pomarańczy
- botwinka, dekoracja
- korzeń imbiru
Sposób przygotowania:
- Umyte buraki wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180C, następnie pozostaw do czasu aż będą miękkie.
- Gdy buraki wystygną po pieczeniu, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Bez znaczenia jest kształt tak, aby blender poradził sobie z miksowaniem zupy.
- Do buraków dodaj porcjami wywar tak, aby rozcieńczyć krem i ułatwić miksowanie.
- Dodaj tyle wywaru, aby zupa była odpowiednio gęsta dokładnie taka, jaką lubisz.
- Zupę dopraw startym imbirem, solą i pieprzem.
- Następnie zmiksuj awokado z sokiem z limonki i pomarańczy, przypraw solą.
- Podanie: Gotowy krem serwuj na głębokim talerzu, na wierzchu udekoruj dipem z awokado i młodymi listkami buraków. (Często można je znaleźć w miksach sałat.) Krem doskonale smakuje z chlebem na zakwasie. Smacznego!
Zobacz inny nasz przepis na zupę typu krem! Krem z pieczonej papryki Krem z zielonego groszku z miętą