Sałatki jak to z nimi jest? Lubisz czy raczej nie? Zauważyłam, że z sałatkami u naszych podopiecznych bywa różnie, niektórzy je uwielbiają inni natomiast nie. Często powodem są złe wspomnienia, związane z zjedzeniem zielonej „bez smaku” sałaty lub skojarzenia sałatki z dietą. Bo jak jemy sałatki, to wiadomo, że jesteśmy na diecie.
Jedną z prostych rad, jaką stosuje, aby zmienić to sytuację. To dobrze dobrany dressing, a ściślej ocet. Te same octy np. jabłkowy, różnią się smakiem, w zależności od producenta. To one w połączeniu z oliwą i innymi składnikami, przyprawami poprawiają smak sałatki. Dobre jakościowo składniki, warzywa, sery, strączki oraz dopracowany dressing. Mogą przekonać nawet tych najbardziej opornych na sałatki. Zachęcam Cię do próbowania, różnych octów, zbiegiem czasu zauważycie kolosalne różnice.
Sałatka z serem feta i pomidorami
- mieszanka sałat, 70g
- pomidory, 200g
- papryka czerwona, 120g
- cebula czerwona, 60g
- kapary, 2-3 łyżki
- ser feta, 70g
Dressing
- oliwa z oliwek, 100 ml
- musztarda, łyżeczka
- ocet jabłkowy ok. 50-70 ml
- tymianek, szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Pomidory, ogórki i paprykę pokrój na pół, a następnie w plasterki.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Mieszankę sałat porozrywaj na mniejsze części.
- Przygotuj dressing: musztardę, ocet jabłkowy połącz w naczyniu do blendowania, dodaj tymianek, sól. Dobrze zmiksuj, a następnie podczas blendowania wolnym strumieniem dodaj oliwę. Do przepisu potrzebujesz jedynie kilka łyżek dresingu. Pozostałą część przełóż do pojemnika i włóż do lodówki. Możesz wykorzystać ją do innych sałatek.
- Następnie wszystkie warzywa umieść w większej misce, przypraw świeżo zmielonym pieprzem, polej dresingiem. Wymieszaj. Serwuj na głębokim talerzu z pokruszonym serem i kaparami.
Zobacz nasze inne pomysły na sałatki! Sałatka z kozim serem burakiem i gruszką Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym