• Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Strategie Żywienia

Pyszne przepisy i zdrowe gotowanie.

  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI

Sałatka z serem feta i pomidorami

13 kwietnia 2021 //  by Erwina

Sałatka z serem feta, pomidorami i papryką
Sałatka z serem feta, pomidorami i papryką

Sałatki jak to z nimi jest? Lubisz czy raczej nie? Zauważyłam, że z sałatkami u naszych podopiecznych bywa różnie, niektórzy je uwielbiają inni natomiast nie. Często powodem są złe wspomnienia, związane z zjedzeniem zielonej „bez smaku” sałaty lub skojarzenia sałatki z dietą. Bo jak jemy sałatki, to wiadomo, że jesteśmy na diecie.

Jedną z prostych rad, jaką stosuje, aby zmienić to sytuację. To dobrze dobrany dressing, a ściślej ocet. Te same octy np. jabłkowy, różnią się smakiem, w zależności od producenta. To one w połączeniu z oliwą i innymi składnikami, przyprawami poprawiają smak sałatki. Dobre jakościowo składniki, warzywa, sery, strączki oraz dopracowany dressing. Mogą przekonać nawet tych najbardziej opornych na sałatki. Zachęcam Cię do próbowania, różnych octów, zbiegiem czasu zauważycie kolosalne różnice.

Sałatka z serem feta i pomidorami

  • mieszanka sałat, 70g
  •  pomidory, 200g
  •  papryka czerwona, 120g
  • cebula czerwona, 60g
  • kapary, 2-3 łyżki
  • ser feta, 70g

Dressing

  •  oliwa z oliwek, 100 ml
  •  musztarda, łyżeczka
  •  ocet jabłkowy ok. 50-70 ml
  •  tymianek, szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory, ogórki i paprykę pokrój na pół, a następnie w plasterki.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Mieszankę sałat porozrywaj na mniejsze części.
  4. Przygotuj dressing: musztardę, ocet jabłkowy połącz w naczyniu do blendowania, dodaj tymianek, sól. Dobrze zmiksuj, a następnie podczas blendowania wolnym strumieniem dodaj oliwę. Do przepisu potrzebujesz jedynie kilka łyżek dresingu. Pozostałą część przełóż do pojemnika i włóż do lodówki. Możesz wykorzystać ją do innych sałatek.
  5. Następnie wszystkie warzywa umieść w większej misce, przypraw świeżo zmielonym pieprzem, polej dresingiem. Wymieszaj. Serwuj na głębokim talerzu z pokruszonym serem i kaparami.

Zobacz nasze inne pomysły na sałatki! Sałatka z kozim serem burakiem i gruszką Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym

Śledź nas na Instagramie Oznacz nasz profil, gdy gotujesz z nami!

Kategoria: SAŁATKI

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta i pomidorami
  • Krem z pieczonych buraków z awokado
Previous Post: «krem z burakow Krem z pieczonych buraków z awokado
Next Post: Lody malinowe z jogurtem greckim Domowe lody malinowe z jogurtem greckim»

Primary Sidebar

Najnowsze wpisy

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Domowe lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta, pomidorami i papryką
  • krem z burakow

Site Footer

  • Kontakt
  • O Nas
  • Polityka cookies
  • Polityka prywatności

Copyright © 2025 · Mai Lifestyle Pro on Genesis Framework