Prosty aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków. Idealnie sprawdzi się na lunch lub lekką kolację. Danie doskonale smakuje z pietruszką i chrupiącym pieczywem. Do jej przygotowania nie potrzebujesz długiej listy składników. To prosta zupa, która zagości w Twoim domu na dłużej.
Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków, składniki:
- Kalafior, 1 i ½ szt.
- Ziemniaki, 2 szt.
- Wywar warzywny, 1 l
- Oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
- Ser feta, 100g
- Natka pietruszki
- Przyprawy: pieprz czarny, tabasco
- Dodatkowo: pieczywo, ser feta,
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę, nie przejmuj się wielkością, wszystkie składniki później zmiksujesz. Dodaj warzywa do wywaru i gotuj kilka minut.
- Po chwili rozdrobnij różyczki kalafiora na mniejsze, dodaj do ziemniaków.
- Następnie wszystkie składniki przypraw świeżo mielonym pieprzem i tabasco. Danie gotuj na małym ogniu, bez przykrycia przez około 10 minut, do czasu aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Gotowe składniki zmiksuj, dla uzyskania idealnego kremu.
- Podanie: Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków serwuj na głębokim talerzu, dodatkowo udekoruj natką pietruszki. Następnie podawaj z pysznym chrupiącym chlebem na zakwasie, serem feta i oliwą z oliwek.
Zobacz inne nasze przepis na zupy typu krem! Krem z pieczonej papryki Krem z zielonego groszku z miętą Krem z pieczonych buraków z awokado