Chrupiące gofry ziemniaczane z twarożkiem i warzywami to inaczej lżejsza opcja placków ziemniaczanych.
Gofry ziemniaczane z twarożkiem i warzywami, składniki:
- ziemniaki, 500g
- jajko, 1 szt.
- skrobia ziemniaczana, 30g
- mąka ryżowa/orkiszowa/owsiana, 60g
- pieprz, czosnek, szczypta soli
- olej rzepakowy, 5g
- dodatki: twarożek/ jogurt ze szczypiorkiem, warzywa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, dodaj jajko, czosnek, zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj suche składniki i przyprawy, wymieszaj dokładnie z masą ziemniaczaną.
- Następnie rozgrzej gofrownicę, wysmaruj ją olejem przy użyciu pędzelka.
- Wyłóż porcję ciasta, piecz do czasu, aż uzyskają złoty/brązowy kolor.
- Gotowe gofry podawaj z twarożkiem i ulubionymi warzywami.