Risotto z zielonymi warzywami to jedno z ulubionych dań naszych podopiecznych. Mamy nadzieje, że również Tobie przypadnie do gustu. Smacznego!
Risotto z zielonymi warzywami, składniki dla 4 osób
- cebula, 100g
- czosnek, 2 ząbki
- ryżu typu risotto arborio, 300g
- wywar warzywny, 500ml
- mieszanka ulubionych warzyw: kalafior 150g, marchewka 120g, brokuł 150g, groszek cukrowy 100g, brukselka 50g, mrożony groszek zielony, 100g
- białe wino, 1/2 szklanki
- tarty parmezan, 50g
- masło, 1 łyżeczka/ 10g
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- dodatki: pomidorki, bazylia
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij w większym garnku na oliwie. Dodaj ryż, podsmaż około 2-3 minuty.
- Wlej po pół szklanki wina i chochelkę wywaru gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, wlej następną. Gotuj do czasu aż ryż będzie al dente.
- W tym samym czasie zblanszuj wszystkie warzywa (kalafior, brokuł, brukselka, marchewka, groszek cukrowy, groszek zielony). Czyli wrzuć oczyszczone warzywa do wrzątku na około minutę. Przerzucić na sitko i ostudź pod zimną wodą. Gotowe przełóż do risotto.
- Dodaj ser oraz masło. Wymieszaj. Przypraw świeżo mielonym pieprzem. W razie gdy risotto jest zbyt suche, podlej delikatnie wrzącym wywarem.
- Gotowe risotto z zielonymi warzywami podawaj z tartym parmezanem, pomidorkami i listkami bazylii.