Puszyste racuchy z jabłkami i cynamonem, składniki:
- mąka pełnoziarnista, 200g
- mąka pszenna, 100g
- mleko, 1 i ½ szklanki
- cukier, 1 łyżka
- jajko, 1 szt.
- jabłka, 2 szt.
- drożdże suszone, 8g
- cynamon, ½ łyżeczki
- dodatki: ksylitol w pudrze, miód, dżem z jogurtem, twarożek z owocami
Puszyste racuchy z jabłkami i cynamonem, sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej, tak aby było letnie ale nie gorące.
- Do mleka dodaj, mąki, drożdże, jajko, cukier. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 30-1h.
- Pokrój w kostkę jabłka, dodaj do ciasta.
- Patelnię wysmaruj olejem i rozgrzej, dodaj ciasto. Na jednego racucha przypada 1,5 łyżki ciasta. Smaż je na wolnym ogniu, dzięki temu trochę podrosną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami