Sałatka z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków to danie idealne na uroczystość rodziną, jak i na codzienny obiad. Sałatkę możesz podawać z dodatkiem fety, mozzarelli. Dodatek serów podkreśli smak pozostałych składników.
Sałatka z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków, składniki:
- ciecierzyca sucha, 100g
- dynia (piżmowa), 300g
- pomidorki koktajlowe, 150g
- świeży szpinak, 2 garści
- kapary, 10-15g
- oliwa, 40ml
- ser feta, 50g
- tymianek, garść
- musztarda, 1/ 2 łyżeczki
- ocet jabłkowy/sok z cytryny ok 20 ml
- świeży tymianek, garść
Dodatki do sałatki: pieczywo pełnoziarniste
Sałatka z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków, sposób przygotowania
- Ciecierzycę namocz na noc, przepłucz i ugotuj.
- Dynię obierz, pokrój w kostkę lub większe kawałki skrop oliwą, dopraw, pieprzem i tymiankiem.
- Pomidorki przekrój na pół, ułóż na blaszkę do pieczenia. Po jednej stronie pomidorki przecięciem w górę a po drugiej dynię. Piecz ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 250C z termoobiegiem. Tak, aby dynia była miękka i zarumieniona a pomidorki trochę odparowały z wody i się zarumieniły. Dzięki temu pieczeniu będą o wiele słodsze.
- Dresing: musztardę, ocet jabłkowy połącz w naczyniu do blendowania, dodaj tymianek. Dobrze zmiksuj, a następnie podczas blendowania wolnym strumieniem dodaj oliwę.
- Gotową sałatkę z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków polej dressingiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.