• Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Strategie Żywienia

Pyszne przepisy i zdrowe gotowanie.

  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI

Sałatka z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków

21 listopada 2020 //  by Erwina

Sałatka z ciecierzycy pieczonej dyni i pomidorków
Sałatka z ciecierzycy pieczonej dyni i pomidorków

 

Sałatka z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków to danie idealne na uroczystość rodziną, jak i na codzienny obiad. Sałatkę możesz podawać z dodatkiem fety, mozzarelli.  Dodatek serów podkreśli smak pozostałych składników. 

Sałatka z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków, składniki:

  • ciecierzyca sucha, 100g
  • dynia (piżmowa), 300g
  • pomidorki koktajlowe, 150g
  • świeży szpinak, 2 garści
  • kapary, 10-15g
  • oliwa, 40ml
  • ser feta, 50g 
  • tymianek, garść
  • musztarda, 1/ 2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy/sok z cytryny ok 20 ml
  • świeży tymianek, garść

Dodatki do sałatki: pieczywo pełnoziarniste

 

Sałatka z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków, sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę namocz na noc, przepłucz i ugotuj.
  2. Dynię obierz, pokrój w kostkę lub większe kawałki skrop oliwą, dopraw, pieprzem i tymiankiem.
  3. Pomidorki przekrój na pół, ułóż na blaszkę do pieczenia. Po jednej stronie pomidorki przecięciem w górę a po drugiej dynię. Piecz ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 250C z termoobiegiem. Tak, aby dynia była miękka i zarumieniona a pomidorki trochę odparowały z wody i się zarumieniły. Dzięki temu pieczeniu będą o wiele słodsze.
  4. Dresing: musztardę, ocet jabłkowy połącz w naczyniu do blendowania, dodaj tymianek. Dobrze zmiksuj, a następnie podczas blendowania wolnym strumieniem dodaj oliwę.
  5. Gotową sałatkę z ciecierzycy, pieczonej dyni i pomidorków polej dressingiem i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Kategoria: DANIA GŁÓWNE

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta i pomidorami
  • Krem z pieczonych buraków z awokado
Previous Post: «risotto z zielonymi warzywami Risotto z zielonymi warzywami
Next Post: Sałatka z cykorią, niebieskim serem pleśniowym, jabłkiem, figami i orzechami »

Primary Sidebar

Najnowsze wpisy

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Domowe lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta, pomidorami i papryką
  • krem z burakow

Site Footer

  • Kontakt
  • O Nas
  • Polityka cookies
  • Polityka prywatności

Copyright © 2023 · Mai Lifestyle Pro on Genesis Framework