Ravioli z ragout krewetkami i dorszem
Cytrynowe ravioli
- Jajo, 1 szt.
- Żółtka, 4 szt.
- Mąki pszennej 00, 100g
- Semolina, 100g
- Ricotta, 1 szt.
- Sok z cytryny, sól, pieprz
- dodatkowo: jajo
Przygotowanie:
- Przesiej mąki na stolnice, wbij jajko i żółtka. Ciasto dokładnie zagnieć, może być twarde i ciężkie do zagniecenia. Następnie odstaw na 1h, zawiń w folię i pozostaw na blacie nie w lodówce.
- Gotowe ciasto, podziel na porcje i rozwałkuj. Możesz użyć maszynki do makronu lub wałka, rozwałkuj na cienkie blaty makaronu.
- Ricottę wymieszaj z sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem. Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
- Szklanką lub kółkiem do ciasta zaznacz kółka na cieście makaronowym, a na środek wyciśnij ricottę.
- Przy użyciu pędzelka rozsmaruj roztrzepane jajko naokoło ravioli, dzięki temu będziesz miał pewność, że ciasto się przyklei. Drugim płatem makaronu przykryj ricottę.
- Grubą szklanką o grubym rancie, przygnieć ravioli, ale jeszcze nie wycinaj. Dociśnij tak, aby ravioli się połączyły, cienką szklanką wytnij tuż po zewnętrznej stronie sklejenia. Gotuj w wodzie aż wypłynie około 3-4 minuty.
Ragout z krewetkami i dorszem
- Marchewka, 1 szt.
- Cukinia, ½ szt
- Białe wino, 1 szklanka
- Oliwa z oliwek
- Tymianek, szczypta
- Masło, łyżeczka
- Dorsz, 100g
- Krewetki, 5 szt. obranych
Przygotowanie:
- Dorsza i krewetki pokrój w drobną kostkę. Cukinię, marchewkę również pokrój w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż marchewkę, dodaj rybę i krewetki, na samym końcu cukinię. Gdy dodasz ją zbyt wcześnie, może stracić kolor. Tak zachowasz intensywny zielony kolor.
- Wszystkie składniki podlej winem, przypraw solą. Pozostaw, do czasu aż ravioli się ugotuje. Gorące ravioli przerzuć do tego ragout z krewetkami i dorszem, wymieszaj.
- Następnie gotuj około 4 minut, ciągle mieszając i potrząsając patelnią. Aż sos zgęstnieje od ravioli, będzie kremowy, a wino wyparuje. W międzyczasie dodaj do składników łyżeczkę masła i wymieszaj. Gotowe ravioli z ragout z krewetkami i dorszem możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.