• Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Strategie Żywienia

Pyszne przepisy i zdrowe gotowanie.

  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI

Ravioli z ragout krewetkami i dorszem

12 marca 2021 //  by Erwina

Ravioli z ragout krewetkami i dorszem

Ravioli z ragout krewetkami i dorszem

Cytrynowe ravioli

  • Jajo, 1 szt.
  • Żółtka, 4 szt.
  • Mąki pszennej 00, 100g
  • Semolina, 100g
  • Ricotta, 1 szt.
  • Sok z cytryny, sól, pieprz
  • dodatkowo: jajo

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąki na stolnice, wbij jajko i żółtka. Ciasto dokładnie zagnieć, może być twarde i ciężkie do zagniecenia. Następnie odstaw na 1h, zawiń w folię i pozostaw na blacie nie w lodówce.
  2. Gotowe ciasto, podziel na porcje i rozwałkuj. Możesz użyć maszynki do makronu lub wałka, rozwałkuj na cienkie blaty makaronu.
  3. Ricottę wymieszaj z sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem. Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
  4. Szklanką lub kółkiem do ciasta zaznacz kółka na cieście makaronowym, a na środek wyciśnij ricottę.
  5. Przy użyciu pędzelka rozsmaruj roztrzepane jajko naokoło ravioli, dzięki temu będziesz miał pewność, że ciasto się przyklei. Drugim płatem makaronu przykryj ricottę.
  6. Grubą szklanką o grubym rancie, przygnieć ravioli, ale jeszcze nie wycinaj. Dociśnij tak, aby ravioli się połączyły, cienką szklanką wytnij tuż po zewnętrznej stronie sklejenia. Gotuj w wodzie aż wypłynie około 3-4 minuty.
Ravioli z ragout krewetkami i dorszem

Ragout z krewetkami i dorszem

  • Marchewka, 1 szt.
  • Cukinia, ½ szt
  • Białe wino, 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek
  • Tymianek, szczypta
  • Masło, łyżeczka
  • Dorsz, 100g
  • Krewetki, 5 szt. obranych

Przygotowanie:

  1. Dorsza i krewetki pokrój w drobną kostkę. Cukinię, marchewkę również pokrój w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż marchewkę, dodaj rybę i krewetki, na samym końcu cukinię. Gdy dodasz ją zbyt wcześnie, może stracić kolor. Tak zachowasz intensywny zielony kolor.
  2. Wszystkie składniki podlej winem, przypraw solą. Pozostaw, do czasu aż ravioli się ugotuje. Gorące ravioli przerzuć do tego ragout z krewetkami i dorszem, wymieszaj.
  3. Następnie gotuj około 4 minut, ciągle mieszając i potrząsając patelnią. Aż sos zgęstnieje od ravioli, będzie kremowy, a wino wyparuje. W międzyczasie dodaj do składników łyżeczkę masła i wymieszaj. Gotowe ravioli z ragout z krewetkami i dorszem możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

Kategoria: DANIA GŁÓWNE

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta i pomidorami
  • Krem z pieczonych buraków z awokado
Previous Post: «burgery ciecierzycy Pyszne burgery z ciecierzycy
Next Post: Krem z pieczonych buraków z awokado krem z burakow»

Primary Sidebar

Najnowsze wpisy

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Domowe lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta, pomidorami i papryką
  • krem z burakow

Site Footer

  • Kontakt
  • O Nas
  • Polityka cookies
  • Polityka prywatności

Copyright © 2023 · Mai Lifestyle Pro on Genesis Framework