
Krem z pieczonej papryki, składniki:
- Papryka, 4 szt.
- Puszka pomidorów, 1 szt.
- Cebula, 1 szt.
- Czosnek, 2 ząbki
- wywar warzywny, 1 litra
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Przyprawy: pieprz, rozmaryn lub kolendra, papryka ostra
Sposób przygotowania, kremu z pieczonej papryki:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, piecz paprykę około 30 minut, aż będzie miękka. Po wyjęciu przykryj folią aluminiową, odstaw do ostygnięcia.
- W garnku podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
- Do zeszklonej cebuli dodaj pomidory, podsmaż na wolnym ogniu.
- Schłodzoną paprykę obierz, pokrój w większą kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
- Warzywa zalej wywarem, przypraw papryką, pieprzem i zagotuj.
- Zupę podawaj z czerstwym pieczywem lub grzankami i jogurtem.