
Krem z zielonego groszku z miętą, składanki:
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
- Cebula, ½ szt.
- Zielony groszek mrożony, 500g
- Bulion warzywny, 1 litr
- Miód, 1 łyżeczka
- Ziemniaki, 2 szt.
- Przyprawy: pieprz czarny, sól, tabasco, świeża mięta, garść
- Dodatki: ser feta, pieczywo
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekaj, ziemniaki pokrój w dużą kostkę, podsmaż w garnku.
- Składniki zalej bulionem, gotuj do czasu aż zmiękną ziemniaki.
- Dodaj zielony groszek, gotuj około 2-3 minuty. Przez dłuższe gotowanie groszek może ściemnieć.
- Zdejmij z ognia, dodaj przypraw, miód. Zmiksuj na gładką masę.
Świetnie smakuje z serem feta i świeżym pieczywem.