Gofry jabłkowe, składniki:
- jabłka, 2 szt.
- mąka owsiana, 1 szklanka
- skrobia ziemniaczana, 40g
- cynamon, 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- olej,1 łyżka
- mleko,1/2 szklanki
- jajko, 1 szt.
- olej rzepakowy, 10g
Sposób przygotowania:
1. Mleko i jajko zmiksuj. Dodaj suche składniki, zmiksuj.
2. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach (nie trzeba ich obierać). Dodaj do pozostałych składników, delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Rozgrzej gofrownicę, wysmaruj ją olejem przy użyciu pędzla.
4. Wyłóż porcję ciasta, piecz do czasu, aż uzyskają złoty/ brązowy kolor.
Podawaj z miodem, jogurtem greckim, masłem orzechowym, ulubionymi owocami