Aksamitny hummus z białej fasoli, składniki:
- Fasola biała, 500g
- Olej rzepakowy, 20ml
- Tahini, 2 czubate łyżki
- Woda, ½ szklanki
- Sok z cytryny, odrobina
- Sól, szczypta,
- Dodatki: olej rzepakowy/oliwa, papryka w proszku, kumin, czosnek, warzywa
Sposób przygotowania:
- Fasolę, olej i tahini zblenduj na aksamitny krem. Następnie w razie potrzeby dodaj wodę. Dopraw sokiem z cytryny i małą ilością soli. Dodatkowo możesz dodać ząbek czosnku, łyżeczkę kuminu i pół łyżeczki papryki w proszku.
- Osobiście polecam podgrzać hummus i podawać go z dużą porcją warzyw mogą być konserwowe/ kiszone lub świeże.
- Hummus z białej fasoli wyłóż na talerz, polej go olejem i zjedź z ulubionymi dodatkami.
Przepis na aksamitny hummus z białej fasoli pochodzi z książki Misa mocy