
Ciastka gryczane, składniki:
- czekolada gorzka, 170g
- ksylitol, 100g
- masło, 60g
- jaja, 2 szt.
- soda oczyszczone, ½ łyżeczki
- kakao, 25g
- ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- mąka gryczana, 130g
- sól, szczypta.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Rozpuść w kąpieli wodnej 125g gorzkiej czekolady, przestudź. Pozostałą ilość czekolady posiekaj.
3. Utrzyj masło z ksylitolem, dodaj ekstrakt, sól i ucieraj dalej.
4. Następnie dodaj jajko, jedno po drugim. Miksuj na małych obrotach miksera.
5. Do masy dodaj czekoladę i wymieszaj. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i połącz na małych obrotach miksera lub ręcznie. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 30 minut.
6. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Ciastka nakładaj przy pomocy łyżki. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.