
Hummus z pieczoną papryką
Składniki:
- papryka czerwona, 2 szt.
- ugotowana ciecierzyca, 400g,
- tahini, ¼ szklanki
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy: czosnek (2 ząbki), kumin ½ łyżeczki, papryka słodka, papryka chili, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennych i wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
- Gotowa papryka powinna być w niektórych miejscach przypieczona. Po wyjęciu z piekarnika przykryj folią aluminiową, odstaw do ostygnięcia. Zimną paprykę odbierz ze skórki. Przełóż do blendera.
- Ciecierzycę, dodaj do papryki. Zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj sok z cytryny, czosnek, tahini, pieprz, kumin, oliwę i papryki. Miksuj do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli hummus jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody.