
Wieprzowina po azjatycku to danie dla fanów kuchni orientalnej. Pyszne warzywa al’dente z soczystym i aromatycznym mięsem, podawane z idealnie ugotowanym ryże. To danie zasmakuje wszystkim.
Wieprzowina po azjatycku, składanki dla dwóch osób:
- schab wieprzowy, 200g
- czerwona papryka, 1 szt.
- kapusta pak choi, 2 szt.
- marchewki, 2szt.
- ryż, 120g
- pieczarki porto bello, 5 szt.
- fasola edamame, 80g
- cukinia, 1szt.
- cebula dymka,
- czosnek, imbir
- marynata do mięsa: sos rybny (20 ml), sos sojowy (20 ml), sos ostrygowy (15 ml), olej sezamowy (2 łyżki) , ocet ryżowy (1 łyżka), posiekana łyżka imbiru i posiekany ząbek czosnku
- olej rzepakowy, 2 łyżki
Wieprzowina po azjatycku, sposób przygotowania:
- Schab wieprzowy oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w paski i marynuj w wyżej wymienionych składnikach. Odstaw na 30 minut, dzięki temu mięso przejdzie marynatą.
- Wszystkie warzywa pokrój w grube zapałki. Oddziel liście kapusty pak choi (liść po liściu), przekrój na połowę i wzdłuż. Pieczarki posiekaj w grube plasterki.
- Rozgrzej bardzo mocno patelnię, obsmaż wieprzowinę na 2 łyżkach oleju, gotowe mięso odstaw na talerzyk.
- Na rozgrzanej patelni i na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa, zaczynając od pieczarek, następnie marchewki czosnek, imbir, cukinia, papryka, fasola edamame, pak choi.
- Do zeszklonych warzyw dodaj obsmażone mięso wraz z sosem który pozostał po odpoczynku mięsa. Podlej trochę wodą ok 50 ml tak, aby odkleić z patelni cały smak i dobrze połączyć razem składniki.
- Możesz doprawić smak sosem sojowym i ostrygowym.
- Twoja wieprzowina po azjatycku jest już gotowa, danie serwuj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!