Sernik pomarańczowy z borówkami i frużeliną borówkową, składniki:
- twaróg półtłusty, 1 kg
- jajka, 5 szt.
- masło, 50g
- budyń waniliowy, 2 łyżki
- mąka pszenna, 1 łyżka
- ksylitol, 100-150g
- pomarańcza, zest z pomarańczy
Frużelina borówkowa
- borówki, 150g
- sok z cytryny, 2 łyżki
- ksylitol, łyżka
- mąka ziemniaczana, 10g
- zimna woda, 50 ml
- Dodatki: pomarańcza,2 szt., borówki
Sernik pomarańczowy z borówkami i frużeliną borówkową, sposób przygotowania
- Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 22 cm lub 23cm. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- W misce utrzyj masło z cukrem, na puszystą masę.
- Dodaj jajka, jedno po drugim. Następnie dodaj twaróg, łyżka po łyżce.
- Sparz pomarańczę, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Do masy dodaj mąkę, budyń, zest i sok. Wymieszaj do połączenia. Przelej masę do formy.
- Włóż sernik do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni, piecz przez 1,5 godziny bez termoobiegu. Gdy sernik będzie gotowy, studź przy uchylonym piekarniku.
- Owoce umieść w garnuszku, zalej sokiem z cytryny i ksylitem. Podgrzej na małym ogniu. W wodzie wymieszaj mąkę, dodaj do owoców, podgrzej nieustannie mieszając do ponownego zagotowania. Zdejmij z palnika i wystudź.
- Schłodzoną frużeliną wysmaruj sernik. Udekoruj filetowaną pomarańczą i borówkami.