Domowe marchewkowe placuszki z cytrynowym jogurtem smakiem przypominają kultowe cisto marchewkowe. Ich przygotowanie zajmuje znacznie krócej niż ciasta, dzięki temu możesz na co dzień cieszyć się smakiem pysznego ciasta marchewkowego. Jeżeli lubisz ciasto marchewkowe, ten przepis jest dla Ciebie!
Marchewkowe placuszki z cytrynowym jogurtem, składniki:
- Marchew, 200g
- Jajo, 2szt.
- Ksylitol, 2 łyżki
- Mąka orkiszowa, 6 łyżek
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
- Orzechy, 20g
- Cynamon, ½ łyżeczki
- Proszek do pieczenia, szczypta
- Soda oczyszczona, szczypta
- Jogurt naturalny, 200g
- Cytryna, 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach.
- Następnie do marchewki dodaj mąkę orkiszową, orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i olej.
- Później ubij jajka z ksylitolem na puszystą masę.
- Dodaj jajak do pozostałych składników i wymieszaj.
- Smaż na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu. Na małym ogniu, dzięki temu placuszki dojdą w środku i podrosną.
- W dalszej kolejności sparz skórkę z cytryny, zest z ¼ cytryny dodaj do jogurtu. Skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe placuszki podawaj z jogurtem cytrynowym lub serkiem do smarowania. Dodatek cytrusów orzeźwi placuszki.
Dodatkowo placuszki możesz podawać z jogurtem greckim, skyrem czy serkiem ziarnistym. Bardzo dobrze komponują się z cytrusami: mandarynkami, pomarańczami czy pomelo. Placuszki możesz zjeść zaraz po usmażeniu lub po pewnym czasie, dalej będą smakować wyśmienicie.