
Sałatka z cykorią, niebieskim serem pleśniowym, jabłkiem, figami i orzechami, składniki dla dwóch osób:
- Cykoria, 160g
- Figi, 2 szt.
- Jabłko, 1 szt.
- Orzechy, 30g
- Niebieski ser pleśniowy, 100g
- Dressing: orzechy (20g), musztarda (łyżeczka), miód (łyżeczka), oliwa z oliwek 50 ml, olej rzepakowy (50ml) , ocet jabłkowy (50ml)
Sałatka z cykorią, niebieskim serem pleśniowym, jabłkiem, figami i orzechami, sposób przygotowania:
- Przygotuj dressing: musztardę, ocet jabłkowy, miód, orzechy połącz w naczyniu do blendowania. Dobrze zmiksuj, a następnie podczas blendowania wolnym strumieniem dodaj oliwę i olej.
- Do przepisu potrzebujesz jedynie kilka łyżek dresingu. Pozostałą część przełóż do pojemnika i włóż do lodówki. Możesz wykorzystać ją do innych sałatek.
- Cykorię rozdrobnij na listki, jabłko posiekaj w paseczki, figi pokrój w ćwiartki.
- Przygotuj talerze, na cykorię połóż plasterki jabłka, figi, kawałki sera pleśniowego i posyp rozkruszonymi orzechami.
- Sałatki skrop dressingiem.