• Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Strategie Żywienia

Pyszne przepisy i zdrowe gotowanie.

  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Blog
  • Oferta
  • DANIA GŁÓWNE
  • ZUPY
  • ŚNIADANIA
  • DESERY
  • DODATKI
  • SAŁATKI

Sałatka z kozim serem burakiem i gruszką

29 grudnia 2020 //  by Erwina

Sałata z kozim serem, burakami i gruszką 

Zastanawiacie się co przygotować na sylwestrowy wieczór? Proponujemy Wam pyszną klasyczną sałatkę z kozim serem na ciepło, burakiem, gruszką i orzechami włoskimi.

Składniki dla dwóch osób:

  • Rolada kozia, 160g
  • Mix sałat (rukola, sałata rzymska, lollo rosso), 2-3 garści
  • Gruszka, 1 szt.
  • Burak, 2 szt.
  • Orzechy włoskie, garść
  • Miód, 2 łyżki
  • Musztarda francuska lub musztarda rosyjska (np. kamis), 1 łyżka
  • Biały ocet jabłkowy, 50 ml
  • Oliwa z oliwek, 80 ml

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz buraka w 180 stopni, około 1h, aż będzie miękki. Wyjmij z piekarnika odstaw, aż ostygnie, następnie obierz nożykiem
  2. Sałatę umyj, osusz na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty.
  3. Do słoiczka włóż łyżkę musztardy, 50 ml octu, 80 ml oliwy z oliwek i łyżkę miodu. Zakręć zakrętkę i energicznie wstrząśnij, tak aż wszystkie składniki połączą się jednolicie.
  4. Na suchą patelnię wsyp pokruszone orzechy włoskie i upraż.
  5. Gruszkę pokrój w paski lub cienkie półplasterki. Buraki w kostkę lub w ćwiartki.
  6. Ser pokrój w plastry grubości około 3 cm, połóż na teflonowej patelni i smaż. Gdy nie masz patelni teflonowej, połóż je na papierku do pieczenia. Dzięki temu ser się nie przypali i łatwo odejdzie od papieru. 
  7. W tym samym czasie sałatę poszarp do miski, dopraw winegretem, wymieszaj. Sałatę przełóż na talerz, dodaj buraki i gruszkę.
  8. Na sam koniec ser, który został podsmażony, złotą stroną od góry. Gotową sałatkę posyp orzechami, a ser polej odrobiną miodu.

Kategoria: DODATKI, SAŁATKI

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta i pomidorami
  • Krem z pieczonych buraków z awokado
Previous Post: «gwiazda-drożdżowa-z-makiem ciasto mak Gwiazda makowa z bakaliami
Next Post: Lekkie risotto z burakami Risotto z burakami ryż»

Primary Sidebar

Najnowsze wpisy

  • Tosty z bazyliowym pesto i mozzarellą
  • Aksamitny krem z kalafiora i ziemniaków
  • Domowe lody malinowe z jogurtem greckim
  • Sałatka z serem feta, pomidorami i papryką
  • krem z burakow

Site Footer

  • Kontakt
  • O Nas
  • Polityka cookies
  • Polityka prywatności

Copyright © 2025 · Mai Lifestyle Pro on Genesis Framework