
Zastanawiacie się co przygotować na sylwestrowy wieczór? Proponujemy Wam pyszną klasyczną sałatkę z kozim serem na ciepło, burakiem, gruszką i orzechami włoskimi.
Składniki dla dwóch osób:
- Rolada kozia, 160g
- Mix sałat (rukola, sałata rzymska, lollo rosso), 2-3 garści
- Gruszka, 1 szt.
- Burak, 2 szt.
- Orzechy włoskie, garść
- Miód, 2 łyżki
- Musztarda francuska lub musztarda rosyjska (np. kamis), 1 łyżka
- Biały ocet jabłkowy, 50 ml
- Oliwa z oliwek, 80 ml
Sposób przygotowania:
- Upiecz buraka w 180 stopni, około 1h, aż będzie miękki. Wyjmij z piekarnika odstaw, aż ostygnie, następnie obierz nożykiem
- Sałatę umyj, osusz na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty.
- Do słoiczka włóż łyżkę musztardy, 50 ml octu, 80 ml oliwy z oliwek i łyżkę miodu. Zakręć zakrętkę i energicznie wstrząśnij, tak aż wszystkie składniki połączą się jednolicie.
- Na suchą patelnię wsyp pokruszone orzechy włoskie i upraż.
- Gruszkę pokrój w paski lub cienkie półplasterki. Buraki w kostkę lub w ćwiartki.
- Ser pokrój w plastry grubości około 3 cm, połóż na teflonowej patelni i smaż. Gdy nie masz patelni teflonowej, połóż je na papierku do pieczenia. Dzięki temu ser się nie przypali i łatwo odejdzie od papieru.
- W tym samym czasie sałatę poszarp do miski, dopraw winegretem, wymieszaj. Sałatę przełóż na talerz, dodaj buraki i gruszkę.
- Na sam koniec ser, który został podsmażony, złotą stroną od góry. Gotową sałatkę posyp orzechami, a ser polej odrobiną miodu.