Polędwiczka z młodą marchewką i kaszą gryczaną, składniki:
- polędwiczki wieprzowe 300g
- młode marchewki, 6 szt
- kasza gryczana, 150g
- pieczarki brązowych średniej wielkości, 6 szt.
- przyprawy: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, czosnek
- masło, 2 łyżeczki
- olej, 2 łyżki
- zielona cebulka
Czerwona cebula karmelizowana:
- cukier brązowy, 2 łyżki
- ocet sherry lub balsamiczny, 50 ml
- cebula czerwona, 2 szt.
Polędwiczka z młodą marchewką i kaszą gryczaną, sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka. Rozpuść cukier w garnku o grubym dnie. Dodaj ocet, cebulę, dusić razem. Cebulka zmięknie, a ocet wyparuje dzięki czemu cebula nabierze słodko-kwaśnego smaku, gdy będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody.
- Marchew obierz (zachowaj ok. 3 cm zielonej łodyżki). Ugotuj we wrzątku.
- Kaszę przepłucz, przełóż do garnka, zalej wodą ok .1 cm nad powierzchnię kaszy. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu, następnie po zagotowaniu przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni.
- Pieczarki pokrój, podsmaż na złoto na oleju. Gdy kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka, dodaj łyżeczkę masła, pieczarki i posiekaną dymkę, wymieszaj. Przypraw pieprzem i szczyptą soli.
- Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 c. Mięso podziel na 2 porcje, oczyść z błon tak, aby zachowało kształt walca. Dopraw solą pieprzem i smaż na bardzo rozgrzanej paneli ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła, tymianek, zgnieciony ząbek czosnku i oblewaj mięso tłuszczem z patelni.
- Bez obaw mięso nie będzie tłuste, masło pomaga uzyskać skarmelizowany kolor mięsa, zachowuje jego soczystość i nadaje smak. Po smażeniu mięso umieść na blaszce z pergaminem i wstaw do piekarnika na ok. 6-7 min tak, aby mięso doszło w środku. Jeśli lubisz bardziej wypieczone, zostaw na 10 min. Gdy mięso się upiecze, nie krój od razu, poczekaj ok. 5 min, żeby mięso odpoczęło, to ważne, dzięki temu będzie soczyste i soki mięsne nie wypłyną podczas krojenia.
- Serwowanie: Wzoruj się na naszej fotografii.