Pasta z dynią i ciecierzycą to proste danie, które zachwyci miłośników makaronów. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu potrawa.
Pasta z dynią i ciecierzycą, składniki:
Składniki:
- makaron rurki, 250g
- dynia 350g/1szt.
- czosnek, 1-2 ząbki
- ciecierzyca z puszki, 200g
- woda, szklanka
- parmezan, 30g
- kolendra, 30g
- oliwa z oliwek, 30g
- pieprz, chili
Pasta z dynią i ciecierzycą, sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Dynię obierz, oczyścić z gniazda nasiennych i wstaw do piekarnika, piecz do miękkości.
- Wstaw wodę na makaron. Dynię, ciecierzycę, parmezan zmiksuj.
- Na patelni podsmaż czosnek, dodaj pesto i 1-2 chochelek wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj.
- Gdy makaron będzie al’dente przerzuć go na patelnię. Wymieszaj ze składnikami, dodaj chochelkę wody z makaronu i wszystko połącz. Przypraw Czekaj, aż zgęstnieje — ciągle mieszaj. Do czasu aż konsystencja makaronu będzie idealna, a poznasz to w momencie, gdy sos będzie oklejał dokładnie pastę.
- Przełóż na talerz, udekoruj dużą ilością kolendry.