
Marchewkowa musli, składniki:
- płatki owsiane, 3 szklanki
- marchew, 2 szt.
- Miód, 2 duże łyżki
- cynamon, łyżeczka
- imbir, ½ łyżeczki
- suszona żurawina, 120g
- olej rzepakowy, 1 łyżka
- mieszanka orzechów i nasion (słonecznik, pestki dyni, migdały): 100g
Marchewkowa musli, sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż pergaminem.
- W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy i przyprawy.
- Marchew zetrzyj na dużych oczkach, wymieszaj z miodem. Dodaj do pozostałych składników.
- Musli rozłóż na pergamin i piecz. Co jakiś czas przemieszaj musli, aby całość idealnie się zrumieniła. Piecz przez 20 minut. Na 5 minut przed wyjęciem dodaj suszone owoce.
- Wystudź, przechowuj w słoiku.