
Kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy, składniki:
- 80g kaszy jaglanej
- 300g ciecierzycy (ugotowana lub z puszki)
- 2 ząbki czosnek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tahini
- bułka tarta
- Przyprawy: 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, pieprz
- Jogurtowy sos czosnkowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- posiekany koperek
- nasiona granatu
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy. Włóż do garnka i zalej wodą ok. 300 ml. Gotuj pod przykryciem.
- Ciecierzycę przepłacz, zmiksuj z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj drobno posiekany czosnek, jajo, bułkę tartą (2 łyżki), tahini i pozostałe przyprawy.
- Wilgotnymi dłońmi przygotuj kotleciki. Obtocz w bułce. Rozgrzej mocno patelnie i usmaż na złoty kolor z dwóch stron.
- Przygotowanie sosu: czosnek i koperek drobno posiekaj, dodaj do jogurtu. Dokładnie wymieszaj. Posyp nasionami granatu.
- Podawaj z warzywami (u nas): marchew, sałata, cebula, kapusta.