Pyszne burgery z ciecierzycy, składniki:
- Ciecierzyca namoczona, 200g
- Jajka, 2 szt.
- Mielone siemię lniane, 2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, kumin, suszony czosnek, papryka chipotle, wędzona papryka
- Dodatki: bułka do burgera, cebula, pomidor, sałata, ser cheddar, ogórek konserwowy, sos bbq
- Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Namocz ciecierzycę na całą noc, następnego dnia ugotuj ją. Zmiksuj blenderem, nie przejmuj się większymi grudkami. Przypraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryka chipotle, kumin, wędzoną papryką.
- Siemię lniane zalej wrzątkiem, dodaj do zmielonej ciecierzycy.
- Wbij jajko i wyrób masę, uformuj kotlety. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na wolnym ogniu.
- Po usmażeniu kotlety połóż na blaszce, na kotlet połóż plater sera cheddar lub możesz ominąć ten krok. Włóż do pieca i zostaw, aż ser się rozpuści.
- Przygotuj dodatki, pokrój cebulkę, pomidory lub takie, jakie lubisz.
- Bułeczki podgrzej przez minutę w piekarniku. Wierzchni spód bułki wysmaruj sosem bbq, połóż ulubione warzywa i kotleta.