Makaron rurki z pesto z pieczonej papryki i ciecierzycy, składniki dla 3 osób
- makaron rurki, 250g
- papryka czerwona, 450g/3szt.
- ciecierzyca z puszki,200g
- parmezan, 30g
- bazylia, 15g
- oliwa z oliwek, 30g
- dodatki:
- szynka parmeńska
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennych i wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Gotowa papryka powinna być w niektórych miejscach przypieczona. Po wyjęciu z piekarnika przykryj folią aluminiową, odstaw do ostygnięcia. Zimną paprykę odbierz ze skórki.
- Wstaw wodę na makaron. Paprykę, ciecierzycę, parmezan, bazylię zblenduj. Gdy makaron będzie al’dente przerzuć go na patelnię. Dodaj pesto, chochelkę wody z makaronu i wszystko połącz. Czekaj, aż zgęstnieje — ciągle mieszaj. Do czasu aż konsystencja makaronu będzie idealna, a poznasz to w momencie, gdy sos będzie oklejał dokładnie pastę.
- Przełóż na talerz, udekoruj bazylia. Skrop oliwą.