Łosoś z groszkowym puree, sałatką z kopru i rzodkiewki, składniki dla 2 osób:
- filet z łososia, 200g
- ziemniaki, 500g
- zielony groszek 300g
- masło, 3 łyżki
- mleko, 120ml
- koper włoski, 1
- rzodkiewki, 4 szt.
- cytryna, 2 szt.
- koperek, sól, pieprz
Łosoś z groszkowym puree, sałatką z kopru i rzodkiewki, sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, wstaw do gotującej się wody, gotuj do miękkości. W międzyczasie podgrzej mleko, z łyżką masła.
- Ugotowane ziemniaki, odcedź i przeciśnij przez praskę, dodaj mleko, wymieszaj do jednolitej konsystencji puree.
- Rybę przypraw solą, pieprzem. Wstaw rozgrzanego piekarnika do temperatury 180C, piecz przez 10 min. Po upieczeniu oderwać skórę będzie w tedy bardzo łatwo schodziła a podczas pieczenia zabezpieczy przed wysuszeniem mięsa.
- Na mandolinie pokrój koper włoski i rzodkiewki w cieniutkie plastry, wstawić do lodowatej wody dzięki temu będzie chrupiąca i sprężysta.
- Groszek zielony (może być mrożony) wstawić do wrzącej wody, gotuj ok 3 min. Tak aby nie stracił koloru. Następnie zmiksuj go z dodatkiem wody z gotowania ok 100 ml i łyżką masła dopraw pieprzem.
- Nasza propozycja serwowania: Odcedź koper i rzodkiewkę, skrop sokiem z cytryny.
Na talerzu rozsmaruj purée z zielonego groszu, następnie purée z ziemniaków i upieczoną rybę. Udekoruj cienkimi listkami kopru włoskiego, rzodkiewki, łyżką oliwy i koperkiem.