Kurczak z ziemniakami, sałatą i dressingiem tymiankowym, składniki dla 2 osób:
- pierś kurczaka, 250g
- mała sałata rzymska, 1 szt.
- ziemniaki, 7-8 szt., ok 600g
- oliwa z oliwek, 30ml, 3 łyżki
- przyprawy: tymianek,
- czosnek, pieprz, sól
- jogurt naturalny, 150g
- świeży tymianek, pęczek
- czosnek, 2 ząbki
Przygotowanie Kurczaka z ziemniakami, sałatą i dressingiem tymiankowym:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj dressing tymiankowy. Posiekaj garść tymianku, dodaj jogurt, całość wymieszaj.
- Ziemniaki przytnij po obu końcach, tak aby dały się postawić w garnku. Przygotuj mały garnek, ziemniaki ułóż, tak aby stały. Zalej je wrzątkiem, do wysokości ziemniaków. Dodaj tymianek i czosnek. Gotuj, aż woda wyparuje. Następnie podsmaż je na łyżce oliwy po obu końcach.
- Kurczaka oczyść, przypraw solą, pieprzem. Obsmaż kurczaka na patelni na złoto. Dopiecz go w piekarniku przez 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw go, na 4 minuty tak, aby odpoczął.
- Sałatkę przekrój na pół. Podsmaż od strony przecięcia na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy