Lekkie risotto na zakwasie buraczanym z dodatkiem świeżych buraków.
Lekkie risotto z burakami, składniki dla dwóch osób:
- Ryż arborio, 200g
- Burak ćwikłowy, 1szt. Około 220g
- Wywar warzywny lub drobiowy, 1l
- Zakwas buraczany, 150-200ml
- Cebula szalotka, 1 szt.
- Czosnek, 2 ząbki
- Tymianek, suszony lubczyk
- Masło, 1 łyżka
- Tarty parmezan 2-3 łyżki
- Oliwa, 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Buraka umyj obierz, pokrój w drobną kostkę. Podaż na łyżce oliwy i podlej delikatnie wodą i duś około 10 minut.
- Cebulę, czosnek podkrój drobno. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj czosnek i cebulę. Następnie dodaj ryż, wszystko razem podsmaż około 2-3 minut, aż ryż zmieni kolor na perłowy. Kolejne dodaj chochlę wrzącego wywaru i duszone buraki wraz z sosem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i obserwuj. Gdy ryż wchłonie wywar, dodaj zakwas buraczany, przypraw tymiankiem i lubczykiem. A następnie podlej kolejną porcją wywaru.
- Podlewaj do czasu, aż ryż będzie miękki i osiągniecie konsystencje luźnej jajecznicy. Wtedy dodaj masło, parmezan i razem dobrze wymieszaj. Twoje buraczane risotto gotowe!