Klopsy w sosie pomidorowym, składanki dla 4 osób:
- mięso (250g mięsa wołowe i 250g mięsa wieprzowego)
- cebula, 1 cebula
- czosnek, 2 ząbki
- bazylia, pęczek
- bułka razowa, ½ szt.
- jajko, 1 szt.
- marchew, 2 szt.
- seler naciowy, 4szt
- groszek zielony mrożony, 100g
- pomidory w puszce, 2 szt.
- Przyprawy: płatki chili, pieprz sól
- oliwa, 2 łyżki
Dodatki: makaron, parmezan, bazylia
Klopsy w sosie pomidorowym, sposób przygotowanie:
- Namocz bułkę w wodzie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Podsmaż cebulę i czosnek, ostudzoną dodaj do mięsa. Dodaj pół pęczka posiekanej bazylii i jajko, pieprz i sól. Wyrób wszystko na gładką masę. Uformuj kuleczki średniej wielkości, im mniejsze, tym lepiej. Klopsy połóż na pergaminie i piecz przez 20 minut.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, cebulkę i płatki chili. Podsmaż, zeszklij, ale nie przypalaj. Dodaj starty na tarce seler naciowy i marchew. Zeszklij wszystko razem. Dodaj dwie puszki pomidorów i 250 ml wody. Gotuj, aż pomidory się rozpadną, od czasu do czasu mieszając. Gdy konsystencja będzie za gęsta, dodaj trochę wody, gotuj na wolnym ogniu. Gdy sos będzie gotowy, przetrzyj przez sito, na sicie zostaną pestki. Na tym etapie dodaj klopsiki z piekarnika, duś na wolnym ogniu.
- Ugotuj pastę, gdy makaron będzie al’dente, przerzuć go na patelnię. Wymieszaj z chochelką sosu i groszkiem (na porcję makaronu przypada 1-2 chochelki sosu), dodaj 3-4 łyżki wody z makaronu i wszystko połącz. Czekaj, aż zgęstnieje — ciągle mieszaj. Do czasu aż konsystencja makaronu będzie idealna, a poznasz to w momencie, gdy sos będzie oklejał dokładnie pastę. Podawaj z 3-4 klopsami na osobę, parmezanem i bazylią.