
Kurczak z sałatką z fasolki, soczewicy, moreli i brukselki, składniki:
- Filet z kurczaka, 300g
- Olej rzepakowy, 1-2 łyżki
- Zielona soczewica suszona, 100g
- Orzechy włoskie 30g
- Brukselka, 100g
- Suszone morele, 5 szt.
- Fasolka zielona 100g
- Marchewka, 2 szt. ok.200g
- Cebula czerwona, ½ szt.
- Winegret: musztarda dijon (łyżeczka), miód (łyżka) ocet jabłkowy (50ml), olej rzepakowy (100ml), szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W naczyniu do blendowania połącz łyżeczkę musztardy, ocet jabłkowy, sól, miód, wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Następnie ciągle miksując, dodaj wolnym strumieniem olej, tak uzyskasz jednolitą konsystencję winegrettu.
- Soczewicę ugotuj tak, aby nie była zbyt twarda około 20 minut, a następnie ostudź pod bieżącą wodą.
- Fasolkę obierz z końców, umyj, pokrój na mniejsze części następnie zblanszuj.
Brukselkę umyj i poszatkuj nożem. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. - Morele zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, następnie odsącz z wody i pokrój w kostkę.
- Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój w listki. Wszystkie przygotowane warzywa umieść w misce, dodaj orzechy i wymieszaj z kilkoma łyżkami winegretu.
- Piersi z kurczaka przypraw małą ilością soli i pieprzem, usmaż na złoto z obu stron. Kurczaka po obsmażeniu dopiecz w piekarniku. Piecz około 7 minut. Jeżeli smażysz kurczaka na patelni, która ma metalowy uchwyt, możesz wstawić ją do piekarnika. Bez konieczności przenoszenia mięsa z patelni na blaszkę do pieczenia. Po upieczeniu daj mięsu odpocząć najlepiej około 3-4 minuty.