Składniki:
- Fasolka z warzywami, składniki:
- fasola jaś, 300 g
- pomidory z puszki, 2 szt.
- pieczarki brązowe, 100g
- seler naciowy, 100g
- marchewka, 100g
- cebula, 100g
- przecier pomidorowy, 2 łyżki
- miód, 2 łyżki
- czosnek, 2 ząbki
- oliwa z oliwek 2-3 łyżek
- cukier, szczypta
- przyprawy: suszony tymianek, suszony majeranek, rozmaryn, płatki suszonego chili, pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolkę namocz na całą noc, następnie odlej wodę z namaczania, przepłukuj i wstaw do nowej wody do gotowania. Gotuj do czasu, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozpadająca.
- Marchew obierz, zatrzyj na tarce o dużych oczkach, seler zetrzyj w ten sam sposób.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie warzywa wolno podsmaż na oliwie z oliwek, aż zaczną się złocić, dodaj suszone zioła, powoli zaczną oddawać swój aromat.
- Do dobrze podsmażonych warzyw, dodaj przecier pomidorowy, chwilę podsmaż, jakieś 2-3 minuty. Następnie dodaj zmiksowane pomidory z puszki i wodę w objętości jednej puszki po pomidorach, tak przygotowany sos gotuj ok. 40 minut na wolnym ogniu.
- Pieczarki pokrój, podsmaż je na złoto, gotowe dodaj do warzyw razem z ugotowaną fasolką.
- Całe danie przypraw pieprzem, szczyptą soli, cukrem, duś razem, ok. 20 minut dzięki temu fasolka przejdzie smakiem sosu, a sos zgęstnieje.