Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym przepisem na krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem, jajkiem w koszulce i orzechami włoskimi. Mam nadzieję, że ta zupa zasmakuje Wam tak samo, jak mojej rodzinie. Jest delikatna, pożywna i bardzo smaczna przygotowana z prostych składników
Składniki na krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem:
- Ziemniaki, 5 szt.
- Por, 3 szt.
- Szpinak świeży,100g
- Masło, 2 łyżki
- Seler, ¼ szt.
- Pietruszka, 1 szt.
- Jarmuż (do dekoracji)
- Oliwa, 2 łyżki
- Woda, około 3l
Sposób przygotowania kremu ziemniaczano-porowego ze szpinakiem:
- Ziemniaki, pietruszkę i selera obierz, wstaw do wody i gotuj, do miękkości.
- Oczyść pora z suchych liści i korzeni, staraj się zostawić jak najwięcej zielonej części. Przekrój wzdłuż na pół i pod bieżącą wodą oczyść z piasku. Posiekaj pora, nie musisz się skupiać na wielkości.
- Rozgrzej patelnię, dodaj dwie łyżki oliwy i dwie łyżki masła, na to wrzuć pora i zeszklij. Nie nadawaj mu koloru, zeszklij około od 5 do 7 minut. Tak, aby nie stracił koloru, a jedynie się zeszklił. Następnie pora przerzuć do warzyw. Ściągnij z gazu, dodaj szpinak i zmiksuj blenderem na gładką masę, nie przejmuj się kawałeczkami. Propozycja podania: z jajkiem w koszulce, serem feta, prażonymi orzechami włoskimi i chipsami z jarmużu.
Chipsy z jarmużu, składniki:
- Jarmuż, 100g
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
Chipsy z jarmużu, sposób przygotowania:
1. Jarmuż wypłukuj, umyj w zimnej wodzie i osusz, skrop olejem. Wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 120 stopni, przez 20-30 minut.