Domowe lekkie gołąbki z kaszą gryczaną i kurczakiem w sosie pomidorowym.
Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną i kurczakiem w sosie pomidorowym :
- Kapusta włoska, 1 szt.
- Mięso mielone z kurczaka, 200g
- Cebula, 1 szt.
- Masło, 2 łyżki
- Kasza gryczana, 200g
- Sos pomidorowy:
- Pomidory w puszce, 1 szt.
- Czosnek, 2 ząbki
- Oliwa, 2 łyżki
- Cebula, 1 szt.
- Marchew, 60g/ 1 szt.
- Seler naciowy, 1 łodyga
- Cukier, szczypta
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, rozdziel największe liście i zblanszuj w gotującej się wodzie. Po blanszowaniu zetnij nożykiem zgrubiałe części łodygi.
- Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Zalewając ją wodą na 1 cm nad powierzchnię kaszy. Gotuj tak, aby była al dente od 10-12 minut. Do ostudzonej kaszy dodaj podsmażoną cebulkę na maśle. Następnie surowe mięso mielone, dopraw solą i pieprzem.
- Kolejnym etapem to zawijanie farszu z kaszy gryczanej w zblanszowane liście kapusty. Na jednego liścia przypadają około 2-3 łyżki farszu. (W zależności od wielkości, może być więcej lub mniej)
- Wstaw je do naczynia do gotowania na parze i gotuj około 20 minut.
- Przygotuj sos pomidorowy, składniki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj posiekane pomidory z puszki i 300 ml wody. Wszystko duś aż zgęstniej, dopraw solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie płatkami chili.