Najprostsze przepisy robą największe wrażenie. Często trzymamy się tej zasady. Jabłka pod kruszonką, to bardzo uniwersalny i prosty przepis, a robi ogromne wrażenie. Pod kruszonkę możemy włożyć nasz ulubiony owoc: jagody, gruszki, maliny, śliwki. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie.
Jabłka pod kruszonką, składniki dla dwóch osób:
- Jabłka, 4 szt.
- Cynamon, 1/2 łyżeczki
- Mąka owsiana, 90g
- Ksylitol, 20-30g
- Masło, 40g
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Przypraw cynamonem.
2. Ułóż w formie do pieczenia.
3. W misce zagnieć masło, mąkę, ksylitol. Posyp kruszonką owoce.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 40 minut, w temperaturze 180°C. Z przepisu wyszły 2 kokilki o średnicy około 10-12cm.