Halibut podany z brukselką, kalafiorem i purée z brukwi. To nasza propozycja na danie z rybą w tym tygodniu. Nie musisz wychodzić do restauracji, żeby zjeść coś pysznego. Przygotuj dla siebie i swoich najbliższych wyjątkowe danie.
Halibut podany z brukselką, kalafiorem i purée z brukwi, składniki:
- Halibut, 400 g
- Brukiew, 1 szt. ok 300 g
- Marchew, 2 szt. 100g
- Ziemniaki, 100 g
- Brukselka, 200g
- Kalafior, 200 g
- Czerwona cebula, ½ szt.
- Mleko, 150-200 ml
- Masło, 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy, 1 łyżka
- Sok z cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Brukiew umyj, obierz nożem, najlepiej obrać tego typu warzywa przy pomocy noża kuchennego. Na desce odcinamy górę i dół warzywa tak, aby można było je stabilnie postawić. Następnie odkrój skórę z góry na dół. Ten sposób zdecydowanie ułatwia pracę.
- Marchew i ziemniaki obierz. Brukiew pokrój na mniejsze kawałki, wstaw do wody z mlekiem 50/50, tak aby płyn przykrył warzywo. Gotuj ok. 20 minut, następnie dodaj ziemniaki i marchew. Gotuj do miękkości wszystkie warzywa. To ważne, aby brukiew gotowała się w pierwszej kolejności, jest zdecydowanie twardsza. Dzięki takiej metodzie wszystkie warzywa ugotują się w jednym czasie. Ugotowane warzywa na miękko odcedź i miksuj na jednolite purée. Przypraw małą ilością soli, pieprzem oraz łyżeczką masła.
- Brukselkę umyj i pokrój na mniejsze części. Kalafior umyj i oddziel mniejsze różyczki. Cebulę pokrój w piórka. Wszystkie składniki podsmażamy na maśle ok. 2-3 minuty. Podlej 3 łyżkami wody, na koniec dopraw sokiem z cytryny.
- Halibuta lub dorsza przypraw solą i pieprzem, smaż na nie przywierającej patelni z obu stron, tak aby był złocisty. Smaż około 3 minuty z obu stron, w zależności od grubości ryby i odstaw na 3 minuty.
- W tym czasie możesz zająć się serwowaniem naszego dania. Na talerz najpierw wędruje purée z brukwi i ziemniaków, następnie brukselka z kalafiorem, całość wieńczy pyszna ryba.
-
Smacznego! 😊