
Ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi, składniki:
- mąka żytnia, 115g
- mąka pszenna, 75g
- proszek do pieczenia, pół łyżeczki
- cynamon, pół łyżeczki
- masło, 100g
- orzechy włoskie, pół szklanki
- ksylitol, pół szklanki
- jajo, 1 szt.
- śliwki, 600g
- skrobia ziemniaczana, 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- W miejsce wymieszaj: mąki, cynamon, proszek do pieczenia, ksylitol.
- Dodaj masło, wyrób ciasto palcami. Następnie dodaj jajko i posiekane orzechy.
- Wyrabiaj do połączenia ciasta. Gotowe ciasto podziel na 2 części, spód 2/3 ciasta, góra 1/3 ciasta.
- Owoce pokrój w ćwiartki. Oprósz je mąką ziemniaczaną, dzięki temu spód nie namoknie w czasie pieczenia (mąka wchłonie wodę).
- Przygotuj blaszkę kwadratową o bokach od 20-23cm , wyłóż ją papierem. Uformuj spód ciasta dłońmi, na ciasto wyłóż owoce. Resztę ciasta zetrzyj na tarce lub porozrywaj rękami.
- Piecz w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut, do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru.