Gwiazda makowa z bakaliami, składniki:
- Mąką orkiszowa jasna/pszenna, 500g
- Żółtka, 4 szt.
- Droższe suszone, 10g
- Cukier, 2 łyżki
- Ciepła woda, 1 szklanka
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
- Jajko, 1 szt. (do posmarowania)
Masa makowa, składniki
- Mielony mak, 200g
- Ksylitol, 100g
- Rodzynki, 50g
- Orzechy włoskie, 50g
- Morele, 50g
- Miód, 1 łyżka
- Ekstrakt migdałów, 1 łyżeczka
- Cynamon, ½ łyżeczki
- Masło, ½ łyżki
- Białka jaj, 2 szt.
Ciasto drożdżowe przygotowuje dzień wcześniej i zostawiam w lodówce na noc. Masę makową bez białek, również przygotowuje dzień wcześniej, dzięki temu rano mam już gotową zimną masę makową. Następnego dnia dodaje jedynie białka.
Sposób przygotowania masy makowej:
- Mielony mak zalej wrzątkiem, odstaw do wystudzenia. Zredukuj z nadmiaru wody, na ogniu. (Przełóż na patelnię z powierzchnią nie przywierającą i gotuj lub przeciśnij przez ścierkę.)
- Do przygotowanego maku dodaj pozostałe składnik, wymieszaj.
- Następnego dnia ubij białka z 2 jajek, dodaj do masy makowej. Tak przygotowaną masą wysmaruj ciasto.
Sposób przygotowania, ciasta drożdżowego:
- W dużej misce wymieszaj wodę, z cukrem i drożdżami. Dodaj żółtka, olej wymieszaj widelcem. Dodaj przesianą mąkę. Składniki wymieszaj łyżką. Następnie wyrabiaj dłonią około 5 minut. Ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp mąką i ugniataj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto nie powinno się kleić do dłoni, powinno być elastyczne i miękkie.
- Gotowe ciasto włóż do miski i przykryj folą spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
- Ciasto wyjmij z lodówki, stolnicę oprósz mąką i chwilę powygniataj ciasto. Podziel je na 4 części i przygotuj z nich kuli. Każdy kawałek rozwałkuj na średnicę około 23-25 cm. Połóż na dużej blaszce ułożonej pergaminem, rozsmaruj 1/3 ilości masy maskowej, zostaw około 1 cm wolnego brzegu (bez maku).
- Zagnieć następny kawałek, rozwałkuj i wysmaruj ciasto masą. Następnie rozwałkuj kolejny blat i wysmaruj ostatnią porcją masy makowej. Ostatni krążek ciasta powinien przykryć masę makową.
- Na środku ciasta połóż małą miseczkę. Ciasto podziel na 4 równe części, a następnie na mniejsze, łącznie powinieneś otrzymać 12-16 kawałków (zależy od Ciebie). Każdy kawałek odkręć parami 2 razy. (jeden kawałek w lewo a drugi w prawo). Następnie pokręcone kawałki zlep na końcu.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Brzegi ciasta wysmaruj rozbitym jajkiem, piecz przez 25- 40 minut. (Sprawdzaj jak ciasto wygląda)