Krakersy z ciecierzycy, składniki:
- mąka z ciecierzycy, 120g
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- oliwa, 3 łyżki
- wody, 6-8 łyżek
- przyprawy: rozmaryn (1/2 łyżeczki)
- chili (1/4 )
- łyżeczki, pieprz (szczypta),
- sól morska (szczypta).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Następnie do miski przełóż: mąkę, wodę, oliwę, chili, rozmaryn, pieprz, wymieszaj. Gdy masa będzie dalej sucha, dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto w kulkę.
- Rozwałkuj na papierze do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie przyklei do blatu. Krakersy z ciecierzycy powinny mieć grubość ok. 3 milimetry.
- Przed włożeniem do pieca przypraw chili i gruboziarnistą solą. Pod koniec przygnieć przyprawy, tak aby weszły do środka.
- Krakersy piecz przez ok. 10 minut do zrumienienia, obserwuj je podczas pieczenia. Następnie krakersy odstaw do wystudzenia, zimne będą chrupiące.
Podawaj z guacamole, hummusem, dipem z fasolki czerwonej. Jeżeli wypróbujesz nasz przepis podziel się tym na Instagramie. Będzie nam bardzo miło, jak oznaczysz nasz profil Strategie Żywienia.